ADANA - Seyhan Belediyesi, "mali durum bozukluğu" gerekçesiyle toplu iş sözleşmesinden cayarak, sözleşmenin iptali istemiyle dava açtı. İşçiler, belediyenin iptali girişimini protesto etti.
Adana Seyhan İlçe Belediyesi, Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Genel-İş) ile imzaladığı iş sözleşmesinden "mali durum bozukluğunu" gerekçe göstererek sözleşmenin iptali istemiyle mahkemeye başvurdu. Belediye, 2024 ve 2025'i kapsayan ve 1 Ocak 2025'ten itibaren Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) artı 10 puan refah payı, ücret zammı içeren sözleşmenin iptali istemiyle iş mahkemesinde dava açtı.
Genel-İş Adana 1 No'lu Şube ve bağlı bulunduğu Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Bölge Temsilciliği konuya ilişkin basın açıklaması yaptı. Seyhan Belediyesi önünde yapılan açıklamada "İşçiler hakkını alacak", "İnsanca yaşamak istiyoruz", "İş, ekmek, özgürlük" sloganları atıldı.
Belediye işçilerinin katılımıyla burada açıklama yapan DİSK Genel-İş Adana 1 No'lu Şube Başkanı Ersoy Kalik, belediyenin söz konusu kararla "tarihe işçisini mahkemeye veren yönetim olarak geçeceğini" söyledi. "Dava edilen işçinin maaşıdır, alın terinin karşılığıdır, çocuklarının rızkıdır" diyen Kalik, maaşların düşürülmesini tartışma konusu dahi edilmemesi gerektiğini ifade etti.
'TEDBİR TALEBİ REDDEDİLDİ'
Hukuk önünde, imzalanmış olan toplu iş sözleşmesinin ek protokollerle sadece yükseltilebileceğini ancak düşürülemeyeceğini belirten Kalik, "Kaldı ki Seyhan Belediyesi'nin mali durumu, bu ücretleri rahatlıkla ödemeye yetecek güçtedir. Seyhan Belediyesi yönetimince toplu iş sözleşmesi ile belirlenen işçi maaşlarının düşürülmesi ve söz konusu dava sonuçlanana kadar tedbir konularak, toplu iş sözleşmemizin askıya alınması talep edilmiştir. Mahkeme tarafından ilk olarak bu tedbir talebi reddedilmiş ve toplu iş sözleşmemizin yürürlükte kalmaya devam edeceği hüküm altına alınmıştır. Devam eden dava sürecinin sonunda da adaletin tecelli edeceğinden ve toplu iş sözleşmesinin dokunulmazlığının bir kez daha tescilleneceğinden şüphemiz yoktur" ifadelerini kullandı.
'BU SORUNU TÜM İŞÇİLER SAHİPLENMELİ'
DİSK Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi'nin (BİSAM) açıkladığı verilere göre, açlık sınırı 21 bin 553 TL, yoksulluk sınırı ise 74 bin 552 TL'ye ulaştığını dile getiren Kalik, "toplu iş sözleşmesinden vazgeçin, kriz maaşlarınızla çözülsün" dayatması yapıldığını dile getirdi. Bu sorunun sadece Seyhan Belediyesi işçilerini değil, tüm emek çevrelerini ilgilendiren önemli bir mesele olarak görülmeye devam ettiklerini ifade eden Kalik, "Kavgamız politik bir kavga değildir! Bizim kavgamız, ekmek kavgasıdır. Talebimizse toplu iş sözleşmemizin uygulanması ve hak ettiğimiz maaşlarımızın ödenmesidir" dedi.