İSTANBUL - İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun bugünkü konuşmasının hemen ardından “Bilirkişiyi hedef gösterme” iddiasıyla soruşturma başlattı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında bugünkü basın toplantısının hemen ardından “Yürütülen bazı soruşturmalar ve kamu davalarında görev alan bir bilirkişiyi alenen hedef gösterdiği” ve “İsmini açıklayarak yargı görevini etkilemeye teşebbüs ettiği” iddialarıyla resen soruşturma başlattı.
Başsavcılığın açıklamasında, “Cumhuriyet Başsavcılığımızca yürütülen bir kısım soruşturmalar ile kamu davalarında görevli bilirkişilerden biri olan şahsı, soruşturma şüphelileri lehine sonuç doğuracak karar verilmesi amacıyla alenen hedef göstermek suretiyle, ayrıca bu amaçla ismini de açıklayarak yargı görevi yapanı etkilemeye teşebbüs ettiği tespit edilmiştir" ifadelerine yer verildi.
İMAMOĞLU’NUN YAPTIĞI BASIN TOPLANTISI
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ekrem İmamoğlu, sabah saatlerinde İBB yerleşkesinde basın toplantısı düzenledi. Toplantının adının “Turpun büyüğü” olduğunu belirten İmamoğlu, “Çok çarpıcı bir tezgahı ortaya çıkartmak için buradayız. Siyaset köküne kadar yargıya karışıyor. Hukuksuz operasyonlarına devam edecekler” dedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a seslenene İmamoğlu, “Yargı bağımsız öyle mi Sayın Adalet Bakanı?” diye sordu.
İmamoğlu, devamında da şu ifadelere yer verdi: “Olmayan raporların nasıl iddianameye girdiğini, imzasız raporlarla insanların nasıl suçlandığını sizlerle paylaşacağım, lafla da değil, belgeleriyle açıklayacağım. Beylikdüzü Belediye Başkanlığım sırasında bir ihale nedeniyle hakkımda dava açıldı. 7 yıl hapis cezası ile yargılanıyorum. Hala devam ediyor. Mahkemenin davayı bitirme hedefi 409 gündü, 826. gününde karar bağlanacak mı göreceğiz? Aslında bu dava hakkında Danıştay kararını verdi. Danıştay'ın benimle ilgili görüşünü yeterli bulmayan mahkeme, davayı bilirkişiye emanet etti. Bilirkişi yazdığı raporla bu ihalede sorumluluğum olduğunu ifade etti. Bilirkişi olmayan şeyleri rapora yazdı, mahkemede bunun yer aldığı iddianameyi kabul etti. Olmayan raporların, imzasız raporlarla insanların nasıl suçlandığını, tutuklandığını sizlerle paylaşacağım. Lafla, dedikoduyla değil, belgeleriyle paylaşacağım. Olmayan rapor savcılık iddianamesine nasıl girdi? Avukatlarımız raporun olmadığını ispat etti ancak buna rağmen iddianameye girdi. Heybedeki turpun adı Satılmış Büyükcanayakın. Arkasında çok güvendiği kişiler var. Yeni bilirkişi raporu geldi. Olmayan rapordan bahsedecek kadar gözü kara. Satılmış Bey'e yeni sorumluluklar verildi. Verilen görevler de ne tesadüf ki hep bizimle ilgili.
İstanbul Asfalt Fabrikaları Sanayi ve Ticaret AŞ (İSFALT) dosyasına da Satılmış Bey atandı. Savunma avukatlarımız bilirkişinin yeterliliği olmadığına dair dilekçe verdi. Ancak kabul edilmedi. Satılmış Bey kısa sürede bilirkişi raporu hazırladı. Bu ismi sakın unutmayın. Danıştay'ın beş üyesinin imzasını olduğu raporda diyorlar ki; 'Ekrem İmamoğlu'nun bir sorumluluğu olmadığı gibi kurumu kara geçirmiştir.' Bu Satılmış Bey'e verilen tüm görevler de hep bizimle alakalı. İETT ile ilgili yapılan soruşturmada da bu bey bilirkişi yapıldı. Savcıdan uzun süre yanıt gelmedi, bu beyefendi de ısrarcı olundu. Satılmış Bey İETT aleyhine asılsız bilgilerle dolu bir rapor hazırladı. Satılmış Bey çok pratik, kısa sürede hazırlıyor raporları. Danıştay denetçileri, bu beyefendinin tespitlerinin yanlış olduğunu bildiren bir yazı da yolladı.”