İSTANBUL - SGK, 4'üncü evre kolon kanseri tedavisi gören Şükrü Çatalbaş’a yüzde 88 engelli raporu veren kamu hastanesinin raporunu kabul etmeyerek, yurttaşın malulen emekliliğine izin vermedi.
Şükrü Çatalbaş'a 14 Ağustos 2024'te 4'üncü evre kolon kanseri teşhisi konuldu. Çatalbaş, teşhisin ardından 30 Ocak 2024'te İstanbul'da Samatya İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ameliyat oldu. Ancak 2024 Aralık ayında Çatalbaş'a kanserin vücudunda metastaz (yayılma) olduğu belirtilerek, kendisine kemoterapi tedavisi önerildi. Çatalbaş, o tarihten itibaren kemoterapi tedavisi görmeye devam ediyor. Hastalık nedeniyle çalışamaz duruma gelen Çatalbaş, malulen emeklik için sağlık raporu aldı. İstanbul'daki Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne 13 Aralık 2024 rapor için başvuruda bulunan Çatalbaş'a sağlık heyeti, 16 Ocak 2024'te rapor verdi. Hastanenin farklı alanlardaki 8 biriminin muayene ettiği Çatalbaş hakkında hazırlanan raporda, Çatalbaş'ın 4'üncü evre kolon kanseri olduğu, aktif tedavisinin devam ettiği, tıbbı onkolojik açıdan iş gücü kaybını yaşadığı vurgulanarak, yüzde 88 oranında engellilik, yüzde 80 oranında ise iş göremezlik raporu verdi.
RAPORU ŞÜPHELİ BULDU
Çatalbaş, raporla birlikte bağlı bulunduğu Malatya'nın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü'ne malulen emeklilik başvurusunda bulundu. Ancak SGK Çatalbaş'a arayarak, Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin hazırladığı raporun "gerçekliğinden şüphelendiklerini" ve İstanbul Tıp Fakültesi'nden yeni bir rapor almasını söyledi. SGK, ayrıca İstanbul Tıp Fakültesi'ne (Çapa) Başhekimliği’ne karara ilişkin sevk yazısı gönderdi. SGK sevk yazısında, Çatalbaş'ın tetkiklerinin yapılması ve kendisine tekrar bir rapor hazırlanması talebinde bulundu.
Çatalbaş, 24 Ocak'ta İstanbul Tıp Fakültesi'ne sevk yazısıyla başvurdu. Ancak hastane, Çatalbaş’a raporu verme yetkilerinin olmadığını belirterek, kendisine rapor vermedi. Yaşananlardan sonra aynı gün Malatya SGK İl Müdürlüğünü arayan Çatalbaş, hastanenin rapor verme yetkisinin olmadığı yönündeki cevabı aktardı. Çatalbaş, Malatya SGK İl Müdürlüğü ise hastaneyi Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) ya da savcılığa şikayette etmesini istedi.
İLK RAPORU KABUL EDİLMEDİ
Yaşananlara tepki gösteren Çatalbaş, bu tür raporları çıkarmanın zor olduğunu ve Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Kurulu Heyeti’nin kendisine bu raporu verdiğini anımsattı. Çatalbaş, "Malatya SGK İl Müdürlüğü bana ulaşarak raporun gerçekliğinden şüphelendiklerini ve İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'nden başka bir rapor almam gerektiğini söyledi. Uzun uğraşlar sonucu hastaneye gittim ve sağlık kurulu kendilerinin böyle bir rapor verme yetkilerinin bulunmadığını söyledi. Malatya SGK'ye ulaştığımda 1060 dahili numarada bulunan Şef İlyas isminde biri bana İstanbul Tıp Fakültesi'ni CİMER'e ve savcılığa şikayet etmem gerektiğini söyledi. Aslında ilk aldığım raporun gerçek olmamak gibi bir ihtimali bulunamaz" ifadelerini kullandı.
CEVAP BEKLİYOR
Tedavi sürecinin kendisi için zorlu geçtiğini ifade eden Çatalbaş, "Ben zaten şu an yoğun bir kemoterapi tedavisinden geçiyorum ve çok kötü yan etkiler yaşıyorum. Gerekli raporlarımın bulunmasına rağmen SGK bana hakkım olan emekliliğimi vermemek için beni uğraştırıp duruyor. Öte yandan raporuma ‘ret’ yanıtı vermedikleri için savcılığa başvurma hakkımı da kullanamıyorum. Mağduriyetimin giderilmesini talep ediyorum. Malatya SGK İl Sağlık Müdürlüğünün bir an önce olumlu veya olumsuz raporuma cevap vermesin talep ediyorum."
MA / Ömer İbrahimoğlu