İZMİR/ ANKARA - İzmir ve Ankara'da 15 Şubat kapsamında yapılan panelde, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın “umut hakkı”nın tanınması istendi.
İzmir’de, PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komplonun 26’ncı yıldönümü dolayısıyla panel gerçekleştirildi. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İzmir il binasında gerçekleşen söyleşiye Tevgera Jinên Azad (TJA) ve Barış Anneleri İnisiyatifi’nin yanı sıra çok sayıda demokratik kitle örgütü temsilcisi ve yurttaş katıldı. Söyleşi, özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşuyla başladı.
‘KADINLARIN DAHA ÇOK MÜCADELE ETMESİ GEREKİYOR’
Barış Anneleri İnisiyatifi sözcüsü Behiye Yalçın, barışın sağlanması için herkesin çalışması ve örgütlü olması gerektiğine vurgu yaprak “Barışın yükü savaştan ağırdır. Burada en büyük sorumluluklardan biri de annelere düşüyor. Bugün kadınlar ve anneler bu mücadele sayesinde sokaklara çıkıyor, sesini duyuruyor. Geçmişte evimizden bile çıkamıyorduk. Kadınların daha çok mücadele etmesi ve sokaklara çıkması gerekiyor” dedi.
Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi Avukat Halil Coşkun ise Abdullah Öcalan’ın İmralı ile ilgili söylediği “Burada Türkiye sadece bekçi konumundadır, beni burada tutan güç NATO, Amerika ve İsrail’dir. Türkiye’nin görevi bu işlerin bekçiliğini yapmaktır” cümlesini aktararak “İmralı Ada Hapishanesi, daha önce birçok politik tutsağın kalmış olduğu bir hapishane. 99’dan sonra 27 Şubat tarihinde ikinci derece kara, deniz ve hava askeri yasak bölge olarak ilan edilmiştir. Sayın Öcalan’ın İmralı’ya getirilmesiyle ikinci derecede bir kara, hava, deniz yasak bölge ilan edilmiştir” şeklinde konuştu.
Coşkun, son olarak Abdullah Öcalan’a “Umut hakkı” sağlanması gerektiğini söyledi.
Konuşmaların ardından söyleşi sona erdi.
ANKARA
Ankara’da, PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komplonun 26’ncı yıldönümü dolayısıyla panel gerçekleştirildi. DEM Parti Ankara İl Örgütü Binası’nda gerçekleşen panele DEM Parti Bedlîs Milletvekili Hüseyin Olan, DEM Parti Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Türkdoğan ve çok sayıda yurttaş katılım sağladı.
‘HALKLARA UMUT OLAN BİR LİDER’
Panelde konuşan Hüseyin Olan, komplonun 26’ıncı yılına dair değerlendirmelerde bulundu. Olan, “İmralı hapishanesinde Sayın Abdullah Öcalan’a 26 yıllık süre içerisinde tecridin bütün çeşitleri uygulandı. İmralı ada hapishanesi rejiminin çok özel bir rejim olduğunu özel vurgulamak gerekir. Peki bir insan bu 26 yıla nasıl dayandı? Sürekli kendini geliştiren yenileyen ve kendi paradigmasıyla halklara umut olan bir lider özelliği görülür, bu çok önemli. Dolayısıyla Sayın Öcalan’a sık sık Kürt halk önderi denmesinin sebeplerinden birisi de budur” dedi.
‘TECRİT KOŞULLARI TAMAMEN SONA ERMELİ’
Ardından sözü alan Öztürk Türkdoğan, “Barış süreçleri arayışında yani 1993’te başlayan süreçte de muhatap Sayın Öcalan oldu. En son 2013’teki ve bütün barış süreçlerinde muhatap Sayın Öcalan oldu şimdi de yine muhatap Sayın Öcalan. O halde bu muhatabın artık tecrit koşullarının tamamen sona erdirilmesi ve özgür çalışma koşullarının yaratılması gerekmemektedir çünkü tam da o aşamadayız” dedi.