ANKARA - AYM, 2005 yılında askeri mühimmatın patlaması sonucu ağır yaralanan Selçuk Borlukan’ın, yaşam hakkının ihlal edildiğini belirterek 200 bin TL tazminat ödenmesine hükmetti.
Çewlig’in Şaban köyü yolu üzerinde 1 Aralık 2005 tarihinde meydana gelen patlamada, 17 yaşındaki Selçuk Borlukan ağır yaralandı. Borlukan, dağ yamacında bulduğu anti-tank mühimmatını sert bir zemine vurduğunda meydana gelen patlama sonucu görme yetisini ve yürüme kabiliyetini büyük ölçüde kaybetti. 2008 yılında düzenlenen sağlık kurulu raporunda Borlukan’ın yüzde 84 oranında fonksiyon kaybına uğradığı belirtildi. 2021’de bu oran yüzde 93’e yükseldi.
17 YILLIK ADALET ARAYIŞI
Aile, olayın ardından 2009 yılında İçişleri Bakanlığı’na karşı tam yargı davası açtı. Davada, yerleşim yerlerine yakın açık bir alanda mühimmat bulunmasının güvenlik hizmeti kapsamında idarenin kusuru olduğu vurgulandı. Ancak Elazığ 1’inci İdare Mahkemesi, 2012 yılında davayı reddetti. Mahkeme, patlamada Borlukan’ın kişisel kusurunun etkili olduğu ve bu kusurun zarar ile idarenin sorumluluğu arasındaki illiyet bağını ortadan kaldırdığı yönünde karar verdi. Danıştay 10’uncu Dairesi ise bu kararı 2015 yılında bozdu. Bozma gerekçesinde, idarenin mühimmatın korunması ve imhasına ilişkin yükümlülüğünü yerine getirmediği vurgulandı.
‘DAVA SÜRÜNCEMEDE BIRAKILDI’
Tam yargı davası devam ederken, Selçuk Borlukan ve ailesi 2020 yılında Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.
AYM kararında aradan geçen 17 yıla ve tazminat davasının 14 yıldır devam etmesine dikkat çekti. Mahkeme, olayın ardından yürütülen yargı sürecinde yeni teknik araştırmalar yapılmadığını, mevcut bilgi ve belgelere erişimin zor olmadığını, buna rağmen davanın sürüncemede bırakıldığını vurguladı. Bu durumun, yaşam hakkı kapsamındaki etkin yargı yükümlülüğüyle bağdaşmadığı ifade edildi.
AYM: DEVLET GÜVENLİK HİZMETİNİ YERİNE GETİRMEDİ
Kararda, mühimmatın sivil yaşam alanına yakın bir noktada bulunmasının başlı başına idarenin güvenlik hizmetini yeterince yerine getirmediğine işaret ettiği belirtildi. Selçuk Borlukan’ın mühimmatı fark edemeyecek yaşta olmadığı yönündeki değerlendirmelere karşın, patlamaya neden olan asli sorumluluğun devlete ait olduğu vurgulandı.
Yüksek Mahkeme, kararında Borlukan’ın yaşam hakkının usul boyutunun ihlal edildiğine karar verdi.
ANNE VE BABANIN BAŞVURUSUNA RET
Yaşam hakkının ihlali nedeniyle Selçuk Borlukan’a 200 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmeden AYM, öte yandan Borlukan’ın anne ve babası Adile ve Mevlüt Borlukan’ın başvuruları ise “mağdur sıfatı taşımadıkları” gerekçesiyle kabul edilmedi.