HABER MERKEZİ - Önlerinde ortak çalışmaların olduğunu belirten Kürt Kadın Birliği Platformu üyesi Tara Hussein, “Konferansımızı daha sonra ‘Kürt Kadın Ulusal Kongre’mizi gerçekleştireceğiz. Her dört parça kadınlar bir arada ve ulusal birlik için ortak çalışma yürütüyor” dedi.
Dört parça Kürdistan’dan 24 kadın örgütü ve siyasi parti temsilcisi, ulusal birliği geliştirmek ve inşa etmek amacıyla 7 Nisan’da Federe Kürdistan Bölgesi’nin Silemaniye kentinde “Kürt Kadınları Ulusal Birlik Toplantısı”nı gerçekleştirdi. Toplantının ardından ise “Kürt Kadın Birliği Platformu”nun kuruluşu kamuoyuna deklere edildi.
Platform üyesi Tevgera Azadî eski Eş Genel Başkanı Tara Hussein, çalışmaları ve ulusal birliğe dair ajansımıza değerlendirmelerde bulundu.
PLATFORMUN KURULUŞ AMACI
Platformun kuruluş amacı ve önemine değinen Tara Hussein, “İki yıl önce Bakûr Kürdistan'da kongreler gerçekleşti. Bu bağlamda ortak çalışmalar yürütüldü. Var olan sorunlardan dolayı kadınların bir araya gelmesi ve ortak bir çalışma yürütmesine ihtiyaç var. Her gün Federe Kürdistan'da kadınlar 'namus' adı altında katlediliyor ve failler cezalandırılmıyor. Kadınlar egemen erkek zihniyetin gölgesinde yaşamak zorunda bırakılıyor. Yine kadınlar sübjektif olarak yaşama katılamıyor, iradesi ve fikri esas alınmıyor. Kadınlara hep hesap sorulacak bir varlık olarak bakılıyor ve bir irade olarak görülmüyor. Bundan dolayı Kürt Kadın Birliği Platformu’nun kurulmasını önemli görüyoruz. Bu platformun kurulması için çok gerekçemiz vardı. Yanı sıra Ortadoğu'da ki gelişmeler ve Ortadoğu’yu yeniden dizayn etme çabaları var. 3'üncü Dünya Savaşı yaşanıyor ve Kürtler de bundan etkileniyor. Şüphesiz hem tehlikeler hem de imkanlar var. Eğer ki ortak bir çalışma yürütürsek ve dört parça Kürdistan'da ulusal birliği sağlarsak yüzüncü yılda haklarımızı kazanmış olacağız. Ancak bunu tersi olursa büyük mücadelelerle kazanılan kazanımlar da elimizde gitmiş olacak” ifadelerini kullandı.
‘PLATFORMDA BİR TEK KDP YOK’
Federe Kürdistan'da bulunan tüm kadınların platforma güç kattığını söyleyen Tara Hussein, ulusal birliğin ancak kadınların öncülüğünde sağlanabileceğini dile getirdi. Bu anlamıyla platformun önemli bir rol üstlendiğini belirten Tara Hussein, “Başûr Kürdistan'da bulunan öncü kadınlar da bu platforma desteklerini sundular ve güçlendirilmesi için hazır olduklarını beyan ettiler. İlk konferansımızı Başûre Kürdistan'da gerçekleştireceğiz. Daha sonra da ‘Kürt Kadın Ulusal Kongre’mizi gerçekleştireceğiz. KDP ve bir kaç siyasi parti dışında Başûr'daki tüm Kürt siyasi partiler, aydınlar, sanatçılar, yazarlar bu platformda yer aldı ve desteklerini sundular. Yaptığımız çalıştaya, Germiyan, Behdînan, Zaxo, Duhok, Hewler, Raperîn, Şahrezor, Silêmanîye temsilcileri katıldı. Ancak KDP'li temsilciler katılmadı. Onların da platformda yer almaları için çalışma ve çabalarımız var” dedi.
'ULUSAL BİRLİK KADINLA MÜMKÜN'
Kürt ulusal birliğinin oluşmasında kadınların rolüne dikkat çeken Tara Hussein, platform olarak birçok karar aldıklarını ve önlerinde ortak çalışmaların olduğunu söyledi. Lozan Anlaşması ile dört parçaya bölünen Kürt halkının verdiği mücadelede en büyük bedeli kadınların ödediğini belirten Tara Hussein, bu yüzden platformun önemli olduğunun altını çizdi. “Kürt ulusal birliği kadınların özgürlüğü ile mümkün” diyen Tara Hussein, “Her dört parça Kürdistan'da kadınlar bir arada ve ulusal birlik ortak bir çalışma yürütüyorlar. Bunun herkes üzerinde etkisi olacaktır. Eğer ki sağlıklı bir çalışma yürütülürse ve bu çalışma ulusal kongre aşamasına ulaşırsa, kadınlar yeni bir strateji geliştirip demokratik toplumun inşasında ve demokratik sosyalizmde rollerini oynarsa 21'inci yüzyıl kadın yüzyılı, Kürt halkının özgürlük yüzyılı olacaktır. Bu da ancak özgür kadın öncülerle mümkündür. Bu sisteme karşı büyük bir mücadele verilmeli. Bu yüzden çalışmalarımızı ne kadar ortak yürütür ve yan yana gelirsek bu zihniyeti o kadar kırabiliriz. Sanatçı, siyasetçi, aydınlar, yazarlar, emekçi kadınlar bir araya gelip el ele verdiğimizde o zaman başarabiliriz. Bu yüzden örgütlü, demokratik mücadele yöntemleri ve çalışmaları önemlidir” ifadelerini kullandı.
Dört parçada da Kürt kadınların aynı kaderi yaşadığının altını çizen Tara Hussein, “Bakûr'da özgür, Başûr'da köle, Rojava'da özgür, Rojhilat'ta ezileniz diyemeyiz. Hepimizin kaderi birbiriyle bağlanmış. Bir parça da başarı olduğunda bu başarı hepimizin oluyor. Bir parça da başarısızlık olduğunda bu da hepimizde başarısızlığı oluyor. Ortak mücadele yoksa etkili bir çalışmadan söz edemeyiz. Kadınlar tüm sınırları aşmalı ve geleceği inşa etmelidir. Dört parça Kürdistan'da kadınların dağlarda, ovalarda yan yana omuz omuza savaştığını çokça gördük. Aramıza çizilen sınırları aşmalı ve dört parça Kürdistan'ın stratejik çalışmalarını ortak bir şekilde yürütmeliyiz” dedi.
EĞİTİM ENSTİTÜSÜ KURULACAK
Platformda yer alan her bir kadının farklı görüşe sahip olduğunu dile getiren Tara Hussein, şöyle devam etti: “Ama mesele özgürlüğe geldiğinde hepsi hep birlikte el kaldırır. Neden? Çünkü kadın özgürlüğü tüm kadınların ortak dili ve acısıdır. O yüzden bu ortak dil ve çalışmaları sürdürmeliyiz. Kadınlar, ataerkil sistem ve siyasi hiziplerin müdahalesine karşı ortak dayanışmayı güçlendirmeli,, ulusal birliğini sağlamalıdır. Aldığımız bütün karar ve oluşturduğumuz bütün maddeler kadın özgürlüğü esaslıdır. Platformun ilan edildiği çalıştaya genç ve kadın öğrencilerin yoğum katılımı oldu. Bu kesim, hem ataerkil zihniyeti kırmada hem de demokratik konfederalizmi yaşamın her alanında hayata geçirmede belirleyici rol oynayacaktır. Şengal’deki 74’üncü fermandan sağ kurtulan Êzidî kadınlar da, yaşadıkları acı ve mücadele deneyimlerini paylaştı. Dört parçadan kadınların katılacağı üçüncü konferansın hazırlıkları sürüyor. Bir eğitim enstitüsü kurulması kararı alındı ve farklı kesimlerden kadınların bu enstitüde eğitim alarak mücadeleye aktif katılımı sağlanacak.”
MA / Zeynep Durgut