ANKARA - “Barış ve Demokratik Toplum Süreci” kapsamında bin 500’ün üzerinde halk toplantısı gerçekleştirildi. Toplantılarda Abdullah Öcalan’a duyulan güven öne çıkarken, iktidarın “Terörsüz Türkiye” tanımı ise tepkiyle karşılandı.
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 27 Şubat’ta yaptığı tarihi çağrıdan sonra Kürt sorununun demokratik ve barışçıl zeminde çözülmesi için çeşitli adımlar atıldı. Çağrı sonrası Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Tevgera Jinen Azad (TJA), Asrın Hukuk Bürosu ile emek ve meslek örgütlerinin öncülüğünde en az 140 merkezde “Barış ve Demokratik Toplum İçin Halk Buluşmaları” gerçekleştirildi. Binlerce kişinin bir araya geldiği buluşmalarda, hem çağrı hem de süreç ile ilgili yaşananlar değerlendirildi. Kurumlar de ev ev buluşma etkinlikleri gerçekleştirmeye devam ediyor. “Barış ve Demokratik Toplum İçin Ev Ziyaretleri” başlığı ile yapılan bu buluşmalarda yine binlerce kişiyle bir araya gelindi. Etkinlikler sürerken, DEM Parti ve diğer kurumlar, 1 Haziran’da Kürdistan ve Türkiye genelinde en az 2 bin noktada buluşma yapma kararı aldı. Başlatılan bu buluşmalarda en az bin 500 noktada halk toplantısı gerçekleştirdi. Öte yandan, aynı kapsamda kapsamında farklı etnik ve inanç grupları, işçiler, kadın ve gençler, dernek ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile de bir araya gelinmeye devam ediliyor. Toplantılar 31 Temmuz’a kadar sürdürecek
EGE VE İÇ ANADOLU
DEM Parti ve kurumlar, 18 Temmuz tarihine kadar yapılan toplantıların verilerini çıkardı. Edinilen bilgilere göre Ege Bölgesi’nde en az 166 halk toplantısı yapıldı. İzmir’de 104, Manisa’da 20, Antalya’da 16, Aydın’da 15, Muğla’da 7, Denizli’de 2, Uşak’ta ise 2 toplantı yapıldı. DEM Parti’nin topladığı verilere göre; son güne kadar bu kentlerde en az 52 toplantı daha yapılacak. İç Anadolu’da ise 44 toplantı yapıldı. Ankara’da 26, Konya’da 3, Eskişehir’de 3, Kayseri’de 6, Kırşehir’de 6 toplantı yapıldı. Kurumlar, toplantı yapmayı sürdürecek.
MARMARA’DA 77 TOPLANTI YAPILDI
Marmara bölgesinde ise en az 77 toplantı gerçekleştirildi. İstanbul’da 47, Kocaeli’nde 4, Sakarya’da 3, Tekirdağ’da 3, Edirne’de 1, Kırklareli’de 1, Bursa’da 12, Yalova’da 2, Çanakkale’de 2, Balıkesir’de ise 3 toplantı yapıldı.
KÜRDİSTAN KENTLERİNDE 932 TOPLANTI PLANLAMASI
Kürdistan’da da çok sayıda toplantı gerçekleştirildi. Amed’te 77, Riha’da 150, Dîlok’ta 42, Mereş’te 6, Semsûr’da 6, Meletî’de 3, Erzîngan’da 1, Xarpêt’te 12, Çewlîg’te 13, Dêrsim’de 13, Şirnex’te 51, Êlîh’te 193 ve Sêrt’te 74 halk toplantısı gerçekleştirildi. Bu kentlerde toplantı sayının 932’ye çıkarılması planlanıyor.
ÇUKUROVA VE SERHAD
Hatay’da 11, Osmaniye’de 2, Adana’da 21, Mersin’de ise en az 36 toplantı yapıldı. Bu kent ve bölgede 31 Temmuz’a kadar 59 toplantı daha yapılacak. Serhad bölgesinde bulunan kentlerde ise buluşma sayıları şöyle: Agirî’de 62, Bêdlîs’te 4, Ardahan’da 5, Îdir’de 19, Mûş’ta 8, Erzirom’da 17, Colemêrg’te 29, Wan’da ise en az 43. Toplantılar ay sonuna kadar sürecek.
HALK ABDULLAH ÖCALAN’A GÜVENİYOR
Verilere göre, toplantılarda en çok gündeme gelen başlıklar ise Abdullah Öcalan’ın yaptığı çağrılar ve PKK’nin kongresine gönderdiği politik rapor-perspektif oldu. Toplantılarda gündeme gelen ana başlıklardan bir tanesi de geçmiş çözüm girişimleri oldu. Halk, bu girişimleri tartışıp iktidarın samimiyeti konusunda kaygılarını dile getirdi. Geçmiş süreç deneyimlerinden dolayı iktidara güven duyulmadığı belirtilen toplantılarda, süreci Abdullah Öcalan’ın başlatmış olması ve yürütmesi nedeniyle güven duyulduğu dile getirildi. Toplantılarda ayrıca “tüm yükün Abdullah Öcalan’ın omuzlarına da yüklenilmemesi” ve siyasi parti, demokratik kurumlar, sol ve sosyalist kesimlerin yanı sıra gençler ve kadınlar başta olmak üzere halkın bir bütünen sahiplenmesi gerektiği vurgulandı.
HALK ‘TERÖRSÜZ TÜRKİYE’ TANIMINI KABUL ETMİYOR
Toplantılarda gündeme gelen en önemli başlıklardan bir tanesi de hasta tutsaklar ve siyasi tutsaklar oldu. Halk, tutsakların serbest bırakılması için DEM Parti ve diğer kurumların acil eylem planı çıkarması gerektiği önerisinde bulundu. Toplantılarda yoğun bir şekilde tartışılan bir diğer konu ise iktidarın sürece verdiği, “Terörsüz Türkiye” ismi oldu. Yurttaşlar bu isimden dolayı memnuniyetsizliğini her toplantıda dile getirdi. Toplantılarda, AKP ve MHP’nin çatışma dönemi boyunca yaşamını yitiren asker ve polislere yönelik çok kaygılı davrandıkları ancak aynı hassasiyetin yaşamını yitiren gerillalar ve siviller için duyulmadığını ve bunun aksine DEM Parti’nin de bu hassasiyet noktasında eksik kaldığını ve geliştirmesi gerektiği önerileri yapıldı.
KOMİSYON NE YAPACAK?
Meclis’te kurulacak komisyonun misyonuna dönük tartışmaların da yürütüldüğü toplantılarda, Kürt dili, kültürü ve kimliği üzerindeki baskıların komisyon gündeminde ne derece yer alacağı soruldu. Toplantılarda gündeme gelen bir diğer husus ise Abdullah Öcalan’ın kongreye gönderdiği politik raporunda yer alan “Komün” vurgusu oldu. Halk, bu vurgunun sistemsel ve pratik yansımalarına dair sorular sordu. DEM Parti’nin elinde bulunan yerel yönetimlerin hizmet konusunda eksik kaldığı konusu da her toplantı da dile getirildi ve bu duruma dair eleştiriler yapıldı.
MA / Mehmet Aslan