İSTANBUL - İktidarın kadınları eve hapsetmeye çalıştığını söyleyen genç kadınlar, 1 Mayıs'ta bu politikalara karşı alanlarda özgürlüğü haykıracaklarını söyledi.
Türkiye’de ekonomik kriz derinşirken, emek sömürüsü, düşük ücret ve güvencesiz çalışma koşulları gibi bir dizi sorunla 1 Mayıs İşçi Bayramı karşılanıyor. Toplumun tüm kesimi bu sorunları derinden yaşarken, özellikle genç kadınlar ve öğrenciler geleceksizlikle karşı karşıya. 2023 yılında Birleşmiş Milletler (BM) açıkladığı bir araştırma raporuna göre; Türkiye’de 18-29 yaş grubunda eğitim ve istihdam dışında kalan erkeklerin oranı yüzde 24,4 iken kadınlarda bu oran yüzde 50,5. Bu verilere göre 18-29 yaş arası her iki kadından biri ne eğitimde ne istihdamda yer alıyor.
Yine aynı araştırmada genç kadınların eğitimine devam edememesine dair; “Eğitimin aile için maliyetli olması”, “ev işleri sorumluluğu” ve “ailenin uygun görmemesi” en çok öne çıkan nedenler olarak yer alırken, çalışma hayatına devam edememesine dair ise; “düşük ücretler” , “işverenin sigorta yaptırmaması” ve “ev işi sorumluluğu” nedenleri öne çıktı.
‘ÖZGÜRLÜK İÇİN ÖRGÜTLENİYORUZ'
Genç Feministler Federasyonu Genel Temsilcisi Güneş Akşahin, 1 Mayıs’a giderken en önemli gündemlerinden birinin iktidarın aile odaklı politikalarına karşı çıkmak olduğunu vurgulayarak, "Genç kadınlar en çok özgürlük fikrini yükselten, bu fikir için mücadele eden, örgütlenen, bir araya geliyor. İktidar bunu kırmak için genç kadınları ailenin içerisinde hapsetmeye çalışıyor. Ve bunu da iki yönlü yapıyor; birincisi aile odaklı politikalar, ikincisi ekonomik kriz” diye belirtti.
GENÇ KADINLARIN TALEPLERİ
1 Mayıs’a “Parasız eğitim, özgür gelecek, hepimiz için demokrasi” sloganıyla gideceklerini ifade eden Güneş Akşahin, sözlerine şöyle devam etti: “Parasız eğitimin, bizim mücadelemizin en önde gelen konularından biri olduğunu düşünüyoruz. Çünkü parasız eğitim mücadelesi, özgürlük mücadelemizle çok ilişkili. Mücadelemizi sürdürürken ‘hepimiz için demokrasi’ diyoruz. Elbet mevcut iktidarı göndereceğiz, Türkiye'yi demokratikleştireceğiz ve kadınların eşitsizliğe uğramadığı, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlandığı bir ülkeyi hep birlikte mücadelemizle kuracağız.”
‘SOKAK HAREKETLERİNDEN GÜÇ ALIYORUZ’
1 Mayıs’ın yaklaştığı günlerde sokaktaki hareketliliğin ve bu hareketin kendiliğinden gelişmesinin önemli olduğunu belirten Özgür Genç Kadın (ÖGK) Merkezi Koordinasyon üyesi Zeynep Tekin de genç kadınların bu düzenden rahatsızlığının bir sonucu olarak sokağa döküldüklerini ifade etti. Zeynep Tekin, “Bugün dayanışmanın gücüyle direnişin gücünü aslında birleştirdiğimiz ve gençleri, kadınları, lubunyaları, işçileri 1 Mayıs’ın gerçek alanı Taksim’e çağırdığımız bir gerçeklik var ve biz bu çağrıyı sokak hareketlerinden aldığımız güçle yapıyoruz” diye konuştu.
MA / Yeşim Tükel